Ik ben Els Claessens. Na jaren in het buitenland vertoefd te hebben, ben ik aan de slag als wetenschappelijk medewerker aan de faculteit theologie van de KU Leuven. Ik werk in een internationaal onderzoeksteam rond katholieke schoolidentiteit. Ik maakte kennis met Bibliodrama tijdens mijn studies theologie aan de KU Leuven, zo'n vijftien jaar geleden en sindsdien heeft dit me niet meer losgelaten. Ik vind het fascinerend hoe het groepsproces van Bibliodrama mijn persoonlijk gebed beinvloedt en me nieuwe facetten toont van een God die blijft verbazen. ik hou ervan 'te spelen', maar ook te 'begeleiden'. Na een initiële basisopleiding in Vlaanderen, nam ik deel aan de internationale basisopleiding in 'Bromma en momenteel ben ik bezig aan de Advanced Bibliodrama Facilitation training, beide georganiseerd door het European Bibliodrama Network en mogelijk gemaakt door de steun van Erasmus +. In een interreligieuze en internationale context voel ik me het meest thuis. Sinds zolang als ik me kan herinneren hou ik van lezen, van verhalen: mythen en sagen, romans, Bijbelverhalen. Verhalen openen deuren en vensters naar andere realiteiten, maar leiden ons ook dieper naar onszelf: wie ik ten diepste ben, in relatie tot de A/ander en Bibliodrama helpt me daarin al spelend te groeien en te ontdekken. Andere passies van me zijn (Ignatiaanse) spiritualiteit, 'God vinden in alle dingen en in iedereen', muziek (ik speel klarinet), film en als ik de tijd heb, maak ik graag lange wandelingen in de natuur.
Gert Boeckx
Ik ben Gert Boeckx uit de Antwerpse Kempen. Ik heb de fijne mogelijkheid gehad verschillende jobs met elkaar te kunnen combineren; van basisonderwijs en lerarenopleiding over kunsteducatie naar werken in het Deeltijds Kunstonderwijs, het maken van theater tot het geven van workshops allerhande. Mijn kwaliteiten liggen binnen het theater, binnen het verhaal maken en spelen. Binnen het in beweging zetten en het ontmoeten van mensen. En hiermee zit ik ineens in het bibliodramaveld. Ik heb zelf de opleiding gedaan in Vlaanderen en heb in de praktijk met kinderen, jongeren en volwassenen kunnen werken. Mijn specialiteit is het uitwerken van korte, creatieve werkvormen naast de gekende waarden binnen bibliodrama. Een andere bijzonderheid waar ik mij al enkele jaren in verdiep is dat van de zorgclown. Ja, letterlijk, de clown tussen mensen die zorg nodig hebben. Met Zorgclowns & co werken wij vooral met mensen met een beperking en met mensen met dementie. Mijn theatrale clown is enorm versterkt met dat extra oog voor zorg. De zoektocht in mijn clown versterkt ook mijn werken binnen bibliodrama. En hiermee wil ik binnen het Leerke de aanvulling maken. Om vanuit het spel van de (zorg)clown met zijn specifieke en unieke manier van in het leven staan in Verhalen te duiken die we als spiegel kunnen gebruiken voor ons leven.
Katrien Bruneel
Ik ben opgegroeid in een klein katholiek gezin in een kleine gemeente in West-Vlaanderen. Ik werd leidster in de vakantiewerking en zong in het koor. Daarna leerde ik voor onderwijzeres, dat was mijn roeping. Toen ik niet onmiddellijk werk vond, besloot ik eerst als verkoopster in een banketbakkerij in Brussel te gaan werken. Daarna besloeten met mijn ‘nu ex’ man en ik om om een eigen zaak te starten in Kortrijk. We trouwden en kregen twee lieve dochters. Ondertussen had ik een nieuwe hobby, schilderen, ik volgde academie en nu doe ik het in bijberoep. Ik kan genieten van het ‘schilderen’, ik beschouw het als een vorm van mediteren. Ik gebruik meestal felle kleuren en daardoor kleur ik mee aan een ‘mooie’ wereld. Ik geloof ook in de kracht van kunst. Hoe muziek, dans, film, toneel en alle andere vormen van kunst kunnen beroeren en ontroeren. Nu werk ik fulltime in het onderwijs, ik geef godsdienst in het buitengewoon onderwijs. Het is echt mijn ding en zou graag nog meer werkvormen beheersen om de kinderen te helpen groeien. Zo leerde ik ook bibliodrama kennen. Tijdens een infodag in het Bijbelhuis maakte ik kennis met ‘het Leerke’. En nu krijg ik dus de gelegenheid om mij eens in deze werkvorm te verdiepen waar ik ontzettend blij en dankbaar om ben. In de toekomst hoop ik me voor Het Leerke in te zetten en wie weet, hier in West-Vlaanderen mee een echte bibliodrama werking uit te bouwen.
Nev Reyes
Hilde Vanneste
David Tatem
Ik ben Hilde Vanneste. In het dagelijkse leven ben ik een gedreven onco-coach. Via presente aanwezigheid laat ik mensen hun eigen krachtbronnen ontdekken en inzetten, zonder wat zwaar en lastig is te negeren. Ik beschik over een goede portie creativiteit en spirit. Via Het Leerke kan en mag ik mensen op diverse plekken (maar ook en vooral binnen het Creatief Centrum voor (ex) oncopatiënten en hun naasten van AZ Groeninge) op een speelse manier laten omgaan met een verhaal of een thema. Op deze manier worden ze uitgenodigd om in dialoog met lotgenoten hun persoonlijke zingeving en levensspiritualiteit te ontdekken of te verruimen. Bij Het Leerke vind ik telkens nieuwe tools. De leerkansen en de uitwisseling met mensen die gebeten zijn door dezelfde passie houden mijn vuur brandend.
Retired Reformed Church minister in the UK, Bibliodrama Facilitator and has worked with students and in ecumenical and interfaith relations